Puma 26 – “Kattenkwaad”

Zomaar aan het scrollen op botentekoop.nl en ja hoor, ik zie een Puma 26 te koop liggen. Ik kende dit type niet, blijkt om een heuze IOR half-tonner van Engels ontwerp en gebouwd in Spanje.  De eigenaar had de boot al een tijdje te koop staan en wilde er door o.a. een nieuwe hobby wel van af.  Hij vroeg er echt niet veel voor en na het zoeken van informatie over het type jacht was ik direct geïnteresseerd. 

De eigenaar woonde niet in de buurt dus ik kreeg goedkeuring om zelfstandig te gaan kijken.  De eigenaar zei al dat hij het schip al een tijd niet had bezocht.. Ze had overwinterd in het water en in het voorjaar had een eend besloten in het lier-vakje van de rugleuning in de kuip een nest te bouwen. De resten hiervan (veren, eierschalen, 2 dode pulletjes die het niet hebben gered..) lagen door de hele kuip en hadden ook de de kuip afvoeren verstopt.  Redelijk overtuigd dat ik deze boot ging kopen alvast maar opgeruimd en de boot in gegaan. 

De klassieke Sailtron R/T 80 (gaat ws. voor AIS naar de tablet fungeren)
NASA Marine Sting Ray dieptemeter, alsof je in een duikboot zit

Ok, de boot heeft wat overdadig klassieke trekken, onder andere veroorzaakt door het feit dat de apparatuur uit het bouwjaar (1978!) er nog in zit. Nog een klassiek log (zie afbeelding) en nog veel meer van die zaken die je eigenlijk helemaal niet wil zien op een boot.. Ook de marifoon is van dit bouwjaar waarschijnlijk en allang niet meer toegestaan want er zit geen ATIS op. Dat geeft allemaal niet, ik had het er alleen al jaren vanaf gehaald als ik de boot eerder had gehad. 

Samen met een maatje nog een keer kijken. Ziet er goed uit, vond hij ook. Samen veel gelachen, vroeger veel gezeild dus de bezichtiging maakt ook herinneringen van weekenden weg met de Drifter los. Zullen we hem samen kopen zegt ie opeens, scheelt ook weer de helft in de vaste ligkosten en zo. En als we gaan zeilen doen we dat toch meestal samen??  De boot uit het water halen om het onderwaterschip te checken kost ook weer geld, gezien de verkoopprijs maar niet gedaan. TOCH een boot gekocht als een impuls aankoop! Maar wat hebben we nu: 

 • een eigen boot om lekker weekendjes mee weg te gaan rond het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee
 • een mancave
 • een klus-object
 • een poets-object

Genoeg om heel enthousiast van te worden, dus gekocht! Trotse eigenaar van een jacht in Lelystad bij WSV de Houtrib. 

3 reacties

 1. Tjonge, wegens coronatoestand en koud vandaag nu eens een beetje rond surfen in plaats van klussen op mijn puma26. Kom ik jullie site tegen en tijd genoeg om door te lezen. Grappig te zien dat we min of meer dezelfde strategie (lees ellende) gekozen hebben alleen maar omdat het echt wel een top scheepje is voor de spaanse polyester bouw uit 1978. Super voor het marker-ijssel meer en waddenzee. Ik heb de mijne gekocht als opknapper maar afgelopen jaar weinig tijd gehad. Moet het water nog uit. Veel kleine en een paar Grote klussen. Wel steeds vaarbaar/klaar gehouden. Electra is een dingetje, schroefasafdichting, afsluiters et cetera. Motto drijven=varen. Succes met jullie blog, met plezier gelezen. Groet.

 2. Hi Frank,

  Leuk om te lezen dat er nog andere Puma-eigenaren zijn 😉 Misschien komen we elkaar (weet je thuishaven niet) wel eens tegen!

  Groeten
  Jacob van Sante

  1. Hoi Jacob, volgens mij is er nog een(1) andere puma schipper. Van horen zeggen maar nog niet tegen gekomen, vaart ook op marker meer rond. Misschien ben jij dat. Ik vaar vanuit Hoorn. Voor deze zomer veel tochtjes gepland, maar ga dus ook nog even een weekje op de kant voor het onderwaterschip. Zal ook nog wat plamuur en epoxy werk tegemoet zien. Kwastje verf en afwerklatjes. Al met al een fijne mix van klussen en varen. Wat me eigenlijk opviel was de gelijkenis, tot op de diepte-, windmeter en marifoon nauwkeurig. Dus als je jezelf ziet varen, dan ben ik het (en vice versa waarschijnlijk). Gewoon zwaaien, groet frank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *