10-06-2023 Hoorn

Het heeft even geduurd, maar het eerste zeilweekend van 2023 is achter de rug! En wat voor weekend. Van de week al KNMI in de gaten gehouden, het zou zaterdag én zondag oostenwind worden. Wij (Cor, Linda & ik) vertrokken dus uit de haven om maar eens het gezellige Lemmer aan te doen, dat is dan heen én terug bezeild met oostenwind. Haven uit, wind bleek in de praktijk noord-noord-oost! Snel besloten om de Houtribsluis te pakken en over het Markermeer naar Hoorn te zeilen. Hier was Linda nog niet geweest dus leuk en dan maar het risico van 7 uur terugkruizen op zondag. Of de oude Solé diesel aanzetten.

Twee sixpacks 0,0 mee voor onderweg want 30 graden plus voorspeld. Onderweg viel ons enorm op hoe rustig het nog was met zulk mooi weer. Geweldig om te zien dat Hoekipadijk zo’n succes is geworden, het stond er barstensvol met mensen en campers. Ze moeten nog wel even SSL regelen voor de website (sorry, beroeps-tick). Door onder de Markerwadden langs, geen last gehad van de beruchte waterplanten. Het leek ons wel leuk voor Linda om in de Binnenhaven van Hoorn te gaan liggen, hier lagen ze echter al tot 5 dik in de rij. Op de terugweg uit de Binnenhaven kwamen we de havenmeester tegen met z’n bootje die ons misschien wel herkende van vorig jaar (hij heeft ook een Puma 26 gehad!) en hij wees ons het plekje aan dat je op de foto kan zien. Perfect. Recht aan de voet van de historische Hoofdtoren van Hoorn.

In de avond lekker in het het centrum op het terras bij d’oude waegh (nog zo’n SSL probleem..) neergeploft voor een saté en Leffe blond, recht tegenover een podium van de Hoornse Stadsfeesten. En nog goede muziek ook! Wat later sloeg de muziekstijl om in hôken, dat was het signaal om lekker terug naar het bootje te gaan. De fles Muider schipperbitter is niet eens aangebroken, te moe. Volgende ochtend wel om 5.15 wakker en bijna niet meer geslapen, ik heb de nachtvissers langs de kade nog gedag gezegd.

Om 10.00u weer los van de wal, de wind dwong ons meer naar het zuiden richting Lelystad te vertrekken en dat hebben we geweten. Veel waterplanten al, nog net niet lang genoeg om afgeremd te worden. Gelukkig heeft onze boot een kiel met een redelijke hoek waardoor het meeste langsglijdt. Na een mijl of 7 waren we er doorheen, niets meer tegengekomen tot Lelystad. Ook weer NNO3, recht op de toren van Lelystad afvaren. Gewoon fris tijdens het zeilen, de wind werd enorm gekoeld door het nog koude water. Ik had een fleecevest aan en Cor zelfs z’n zeiljack. 5 mijl voor Lelystad draaide de wind naar het oosten en kregen we letterlijk Mediterrane warme wind over ons heen. Wel 30 to 40 graden wind-shifts en plotseling toename van wind. Perfect zeilweekend!

  • Top: weer! 30 graden plus en (petje..) kale kop niet verbrand.
  • top 2: Cor heeft deze keer geen bril verloren tijdens het zeilen.
  • Flop: diepvries snacks voor de airfryer aan boord vergeten thuis uit de vriezer mee te nemen..
  • Flop 2: bij terugkomst in de haven zachte achterband van de auto, schroef in mijn splinternieuwe all-season band