Pas op voor glas in het IJsselmeer..

Toch weer gelukt, weekendje IJsselmeer, weg naar Enkhuizen, de stad van het historische paalkistrecht! We laten de Kattenkwaad deze winter in het water liggen dus konden we met dit mooie weer nog lekker een weekendje weg terwijl overal de boten al op de bok gaan. Cor en Linda konden ook en de bestemming werd (zoals vaak) Enkhuizen. Door de waterplanten overlast op het Markermeer blijf je al snel automatisch op het IJsselmeer.

het KNMI had voor zaterdag Z3 en zondag ZW3 aangegeven, bedankt @KNMI.. Zaterdag stond er maar een klein beetje wind (écht geen 3Bft) dus was het goed opletten om nog een beetje vooruit te komen. Zeilen vooral niet te dicht knijpen en zo. Cor dacht ergens tussen “Sport-F” en het Enkhuizerzand even lekker te strekken in de kuip en vergat hierbij dat hij z’n leesbril boven op zijn hoofd had staan, die ging onder de zeerailing door de plomp in. Op datzelfde stuk een 34-voeter ingehaald, die had typisch wat minder ervaring met lichtweer (knijpen!) waardoor we best trots waren op ons kleine zware bootje.

Uiteindelijk hebben wij Enkhuizen zeilend bereikt rond 1600u. 5 uur zeilen voor een kippen-stukkie van 15 mijl! Wel af en toe zonnetje erbij dus lekker bijgekleurd. ‘S avonds lekker varkenshaas sateetje gedaan bij @café de Bok, aansluitend aan boord alle wereldproblemen besproken (en de meeste voor 2300u opgelost). De fles Berenburg geopend die ik Cor voor z’n verjaardag had gegeven, blijkt niet ons ding te zijn. Volgende keer gewoon weer een Texelse Jutter of Muier Schipperbittertje.

Zondag om 0800u klaarwakker, lekker warm ontbijt uit de airfryer en Enkhuizen weer uit retour naar Lelystad. Langzaam zagen wij het water veranderen in een spiegel, geen zuchtje wind! Dat hebben we een uur volgehouden en toen maar de oude Solé diesel aangezet, 1400u in de haven. Passant in de haven blij gemaakt met een bijna volle fles Berenburg, weggooien is zonde 😉