De zoektocht

Een boot kopen doe je niet in een opwelling, er zitten best kosten aan zo’n ding..  Als budget niet het probleem was had ik Luca Bassani (staat in mijn telefoon onder speeddial) gebeld om een custom Wally (zie afbeelding) te bouwen. Mijn zoektocht heeft ongeveer 4 jaar geduurd.  Ik ben al op heel jonge leeftijd besmet met het zeilvirus, geheel dankzij mijn vader. Mijn gezin echter heeft (nog) helemaal niets met dat virus te maken. 

Er is maar één manier om te kijken of het gezin het leuk gaat vinden, dat is doen. Dat kun je natuurlijk doen door meerdere keren een boot te huren, echter dan ontbreekt er in mijn geval een hele hoop van het geheel; namelijk het onderhouden en verbeteren van je boot.  Of er gewoon even heen rijden, een pilsje in de kuip met uitzicht op de haven om je heen en dan gewoon weer naar huis. 

Zo’n 2 jaar geleden was het bijna zover. Thuis een budget afgesproken en er kwam toevallig een oude liefde binnen budget voorbij op botentekoop.nl: een Drifter 25. Dit is het type boot waar ik in mijn 20er jaren veel wedstrijden mee heb gezeild, met mijn vader als eigenaar/schipper van de “Driftkikker”. Er lag er een te koop voor rond de 6.000 Euro dus ik een afspraak gemaakt voor bezichtiging met de verkoper, in Harlingen. Helaas was de boot in een dusdanige staat dat ik het toen niet gedaan heb. Ik wist toen nog niet dat het nog 2 jaar ging duren voordat zich een nieuwe mooie kans voordeed… 

De “Driftkikker” van Gerard van Sante (omstreeks 1992), een Drifter 25 Kwart-tonner. Ontwerp Leen Hoogmoed, 

Achteraf ben ik overigens heel blij dat ik deze keuze niet gemaakt heb, de Drifter 25 heeft voor mij natuurlijk veel nostalgische waarde én is een hele sportieve boot maar met een gezin dat nog géén ervaring heeft met zeilen is het wel een héél spartaanse introductie in zeilen.  Om een indruk te geven, deze boot is zó licht dat als je vanaf de steiger op het gangboord springt je de mast tegen je gezicht krijgt…  Ons gebied is voornamelijk het IJsselmeer en een Driftertje duikt in iedere golf en dankzij het flush-dek wordt je dan altijd gewassen. Zo’n 200 keer op een tocht. Dan moet je zeilen echt al leuk vinden. 

Hierna ben ik naar wat grotere (en stabielere) jachten gaan kijken, welke jachten nog wel sportief zeilen en ook wat de prijzen per jacht doen. De “mode” in de jachtbouw is nogal wat veranderd de laatste 15 jaar, dit heeft alles te maken met het loslaten van de IOR-reglementen van vroeger. Ik ben ermee opgegroeid dus vind de “oude” vormen geen probleem, ik hoef geen “square-head” grootzeil of rechte boeg. Wel is het leuk als aan de wind ook aan de wind is. 

In Lelystad zitten meerdere jachtbrokers en regelmatig kom ik er even buurten. De Kalik 33 heb ik altijd mooi gevonden en er lagen er tijden lang zelfs 2 te koop. Alleen wel tegen prijzen die ver buiten mijn budget liggen. Verder dromen maar!

Laat een reactie achter