Dieseltank

Er zijn van die dingen op de boot waarvan je al weet dat het een vies klusje wordt, maar dat het wel moet gebeuren… Het wordt deze winter aan de bak met de dieseltank. Net na de aanschaf van de Kattenkwaad hoorden wij via de verzekeraar (EOC Scheepsverzekeringen, aanrader) dat je enorm op moet passen met diesel op zeiljachten. Aan diesel wordt al sinds jaren bio materiaal toegevoegd dat alg veroorzaakt doordat de diesel op een zeiljacht doodweg te weinig gebruikt wordt. 

Nu zat de dieseltank bij aanschaf helemaal afgetopt en zo schijn je het minst risico te lopen op alg-vorming door gebrek aan zuurstof in de tank. We wilden natuurlijk wel weten hoe het nou zat met de inhoud van de tank en deze heeft hiervoor een aftap-plug op het laagste punt. Deze opengedraaid, saté prikkers erin gedrukt en zo maar helaas; geen druppel.  Nu kan het zijn dat de aftap plug nooit goed is aangesloten en dat dit onderdeel even goed doorgeprikt moet worden o.i.d. maar we weten het nu domweg niet. Natuurlijk zit er nergens in het circuit een kijkglaasje. Ook deze tank is (net als de watertank) compleet ingelamineerd in de romp en je kunt jammer genoeg niet zien of hier nog een stalen tank binnen in zit. 

Komende winter gaan we de hele tank via de brandstofleiding maar leeg laten lopen en dan kijken wat voor oplossing we kunnen maken. Én of het oude Solé dieseltje het ook leuk gaat doen op GTL. 

Laat een reactie achter