Helmstok restauratie

Hèhè, een klus die gewoon lekker thuis kan. De helmstok van de boot gehaald om thuis in de garage kaal te halen, te repareren en opnieuw strak in de blanke lak te zetten. De helmstok is te lang (als in meerdere seizoenen) niet bijgehouden en ook de reparaties van vroeger beginnen op te spelen. Opvulmiddel wat er een keer is ingesmeerd komt nu in korrelvorm uit het hout vandaan en de meerdere laklagen beginnen er tegelijk vanaf te vallen. Ook hier en daar behoorlijke schimmelplekken dus aan de bak. 

Allereerst het beslag eraf geschroefd en daarna met korrel 40 begonnen op de schuurmachine. Ik durf even geen peuk meer op te steken in de garage vanwege stof-explosie gevaar..  Lang leve Action, ik had gelukkig al een paar handige lijmklemmen liggen. Eerst het loslatende uiteinde (juist het stuk dat je vastpakt) maar eens goed uitgeschuurd en vastgelijmd. Die laat niet meer los. 

De vulresten van de oude reparatie met een dremel eruit gefreest, op sommige plekken stond het hout tot zo’n 3mm open. Nadat alle oude spul eruit was eerst maar een nachtje ook met de lijmklemmen erop terug buigen want het viel me op dat het hout naar buiten boog waar dat niet hoort. 

Van de week even het kleinste potje jachtlak gehaald bij de Gamma, werd RUWA aangeraden. Ik ga er vanuit dat dit wondermiddel is want ik mocht 12,50 voor 25 centiliter neerleggen.. We gaan het merken, meer foto’s als het resultaat komt. 

Laat een reactie achter