USB voeding – klaar

Samen met m’n vader navigeer ik al jaren met WinGPS Marine van Stentec in Heeg. Dit programma loopt perfect op (de wat krachtige uitvoeringen) Android tablets en doet het perfect. Nu heeft mijn vader een Dufour 36 (CC) en op dit schip heb je alle ruimte en luxe om de tablet wel ergens op een handig plekje neer te zetten. Ook om hem uit de zon/regen te houden..  Het gebruik van de GPS chip in je tablet (én het scherm continue actief) heeft wel tot gevolg dat de accu zéér snel ontlaadt. Het is dus wel cruciaal om het ding aan een voeding te kunnen hangen als je niet halverwege zonder navigatie wilt komen te zitten. 

Op de Kattenkwaad hing wel een sigaretten-plug onder de kajuit-ingang maar die was stuk en hing aan een flinterdun kabeltje. Nu is het vervelende met laagspanning dat je voor hoge stroom afname best een dikke kabel nodig hebt. Online zijn er diverse tools beschikbaar waarmee je simpel kunt uitrekenen hoeveel mm2 je kabel moet zijn bij een gegeven voltage/ampère. Bij Alie-express een mooie wandcontactdoos besteld voor 15 Euro (met digitale display voor het weergeven van de boot-accu spanning!) die zowel 2,2A over USB kan voeden én een sigaretten aansteker aansluiting voor de elektrische koelbox (die ook wel wat trekt..) 

het werkt 😉 

Zoals je kunt zien zijn de wanden in het schip nou niet bepaald in topconditie. Voordeel bij het inbouwen van het USB paneel dat het de boel alleen maar mooier maakt (ik heb er een oud gat mee kunnen dichten). Het esthetische opknapwerk is van later zorg. Dankzij de gebruikte dikke draad kunnen de koelbox (belangrijk, bier..) én de tablet tegelijkertijd op de voeding. Klus geklaard! Deze klus was bij 30 graden plus aan het eind van de middag, dat verklaart de kreun/zucht tijdens de video.