Het hele gezin zeilen!

Ik vind zeilen heerlijk, maar zoals eerder gemeld heeft mijn gezin nog nul ervaring. Onze kleine grote mannen (12 en 8) hebben samen meer zwemdiploma’s dan ik vingers heb en Krijn heeft z’n CWO 1 en 2 al binnen op het Oppertje (plas in Lelystad) maar dat is toch héél wat anders dan uren het IJsselmeer op. Martine is eerder mee geweest op het schip van mijn vader (36-voeter) en dat is ook heel anders dan een 26-voetertje. 

Mist alleen pet en pijp..

Het is echt stralend weer en er staat een mooie wind. We weten van de eerdere trips al dat onze Puma nogal “zwaarlijvig” is en dat ze een hoop wind kan hebben voordat het echt schuin gaat. Of vooruit komt. Een weekendje weg is nog even een brug te ver, we besluiten gewoon even een uur héén en een uur terug te varen. Naar niets. Dat “niets” werd vanwege de windrichting Flevokust; de multimodale overslaghaven die Lelystad sinds kort siert. Naar de eerste boei en dan weer terug. 

Ook hier doorslaand succes!

Ik betrap mijzelf erop dat het uitleggen van de werking van de boot, benamingen en zo aan mijn eigen “landrotten” veel geduld vergt. Wijzen naar een val en dan verwachten dat het gelijk blijft hangen werkt niet. Dat gaat nog best lang duren.  De uitleg over helling en de functie van een kiel ging er goed in, als de boot in een vlaag overhelt schrikken de mannen niet meer, ze hebben vertrouwen dat het ding vanzelf weer terugkomt.  Ook het direct aantrekken van het reddingsvest helpt natuurlijk in het vertrouwen (we hebben de zwaarste categorie “oceaan” inflatable vesten nieuw gekocht).

Óók ontdek ik dat Flevokust een vervelende nieuwe situatie heeft opgeleverd voor zeilers uit de Houtribhaven; er zijn vrachtschepen (fikse jongens van een meter of 100 met zeecontainers) die naar Flevokust moeten en die houden gewoon zoveel mogelijk rechts aan langs het strandje en de Flevo Marina (want kortste weg..) Terwijl de schepen die normaal naar de Ketelbrug of Lemmer gaan steevast het midden aanhouden. Er staan geen vaargeul tonnen in dit gebied. Tijdens deze tocht hadden wij een containerschip achterop die zó scherp langs de wal voer dat we moesten uitwijken naar een uitsparing bij het strandje. Mafklappers. 

Laat een reactie achter