AIS op de tablet…

Niet echt het weer om vanavond lekker even de kuip te poetsen ofzo.. Dan maar vanuit huis de boot opleuken. Ik heb vanwege een slapende domotica hobby een Raspberry Pi / NodeMCU / Arduino allemaal al liggen, evenals een DVB-T ontvanger. Daarom onderstaand een poging met de beschrijving van Ronan om te kijken of het in één avondje lukt om de Pi als AIS ontvanger in te richten zodat we deze gegevens op de WinGPS tablet kunnen ontvangen. 2 uitdagingen; ik heb bijna-nul ervaring met Linux en ik ben niet heel geduldig.. Voor installatie heeft de Pi een HDMI poort nodig en ons enige scherm in huis is de TV in de woonkamer. Vandaar even wachten tot Ries naar bed gaat (jeugdjournaal is belangrijk!).

19.30u. Daar gaan we!

Noobs clean installatie op de Raspberry Pi3.

20.00u

Het eerste uur is alweer voor elkaar.. De noobs installatie gaat standaard uit van gebruik van een max. 32GB SD kaartje, ik had er een 64GB exemplaar inzitten en dan gaat het niet werken met de standaard SD Format tool.. Nu wel de readme file gelezen (RTFM werd vroeg in mijn carriére al eens geroepen) in de installatie folder en gaan met dat ding..

21.00u

Zo’n installatie van Raspbian (full) duurt best lang zeg.. bijna klaar met instellen van het OS en updaten. Dat is nu eenmaal de straf van de noobs editie, full GUI etc. maar dan kan ik het beter begrijpen 😉

23.00u

Het hele riedeltje sudo xyz uitgevoerd, het ging allemaal zoals uitgelegd op de website van Ronan. Met dat verschil dat ik hier natuurlijk nul AIS signaal ontvang want we zitten aan de uiterste oostrand van Lelystad en daar komt hooguit 1x per paar uur een zandschip langs (net gemist..). Apparaat dus niet goed kunnen calibreren en dat luistert erg nauw.

Wel gedaan: RealVNC geïnstalleerd op zowel laptop als tablet, zo kan ik én thuis én op de boot de Pi benaderen om zaken te fixen indien nodig. RealVNC is een remote desktop tool (TV meenemen naar de boot is onhandig). Ook al de Pi aangemeld op WinGPS met UDP, zegt “connected”. Nu van het onweer genieten en naar bed, morgen weer werken!