Bosma Nautische Services, een dagje Heeg

Vandaag mooi tochtje met Gerard van Sante gedaan op de Yali, vanuit Lemmer naar Heeg door mooi Friesland. De Yali komt al jaren bij Bosma Nautische Services voor techniek en groot onderhoud. Ook “even” een paar terminals aan de centimeter dikke accukabels gezet met krimpkous en al, ik heb weer gereedschap gezien waarvan ik het bestaan niet afwist. Hobby-Bob zelf doen van dit soort zaken krijg je brand risico’s van vrees ik. Goed voor mekaar René Bosma 👍👍👍 

De Kattenkwaad is een bootje uit 1978 en heeft nooit veel liefde gehad. Dat is een kwestie van veel TLC (Tender Loving Care) om leuk te kunnen zeilen. De boot van mijn vader is een ander verhaal, dat is een vrij recente Dufour 36 “Center Cockpit”. Goede staat van onderhoud, dikke 4-cylinder diesel erin en een forse elektrische installatie. Aan dat laatste moet je bij aanpassingen beter niet zelf gaan knutselen want je hebt het over kabels van een centimeter koper doorsnee! Sluit een boegschroef aan (ook door Bosma Nautische Services ingebouwd trouwens) en je weet hoeveel ampère er door een 12v lijn kan gaan..

Nog zo’n veiligheidje aan boord is het goed aansluiten van een marifoon. Ik heb veel hobby-ervaring met AIS-ontvangst op de Raspberry-Pie en weet hierdoor hoe belangrijk de juiste coax-kabel maar óók montage van de pluggen zijn. Je kunt de duurste kabel kopen en dat geheel nutteloos maken door de pluggen slecht aan te sluiten.